Периодичната смяна на масло е превантивна мярка, която е добре да се прави поне веднъж годишно според това колко шофираме и маслото, което използваме. Независимо дали сме начинаещи в това сами да обслужваме автомобила си или редовно правим процедурата сами, е възможно по погрешка да препълним двигателя. Ако това се случи може да се чудите: “Какво се случва ако маслото в двигателя е над максимума на щеката за проверка?”

Какво се случва ако маслото в двигателя е над максимума

Картерът е предвиден да може да позволи малко повече масло, за да компенсира раширяването на течностите при високи температури, като обикновено има и предвиден аванс в случай, че двигателя бъде препълнен. Така, ако препълването е до няколко милиметра над максимума на щеката, обикновено няма проблем. Според това дали говорим за малък двигател събиращ 3л масло или многоцилиндров двигател събиращ 7-8л или повече, количеството нужно, за да препълним двигателя е различно.

What Happens if You Overfill Auto Oil

Когато двигателят бъде сериозно препълнен (маслото по щека е много над максимума), излишното масло може да достигне до коляновия вал, от въртенето да започне да се смесва с въздух и да започне да се пени. Въздуха в маслото пречи на маслената помпа и налягането на маслото може да падне, което ще влоши омасляването на двигателя. Също така маслото може да достигне до свещите и да ги омасли.

Възможно ли е прекалено много масло да повреди двигателя?

С една дума - да. Спрямо това колко препълнен е двигателят, има ред неща, които могат да се объркат. Двигателят е предвиден за постоянно маслено налягане и ако маслото започне да се пени заради съприкосновеност с коляновия вал, може да има сериозни последствия:

 • Прекомерно износване от неправилно смазване
 • Омасляване на свещите, което да доведе до налагането на по-скорошната им смяна
 • Омасляване на самият двигател, миризма на изгоряло масло и пушек от към двигателният отсек
 • Горене на масло, което може да повреди катализатора
 • Частични до непоправими щети на двигателя

Както виждате, прекалено много масло може да доведе до ред проблеми, но какво ако вече белята е станала, какво можем да направим?

Препълних колата с масло – сега какво?

What Happens if You Overfill Auto Oil

Логичният отговор е, че трябва да източим излишното масло. Това може да стане по няколко начина:

 • Използвайки голяма спринцовка с дълъг маркуч, да опитате да източите масло от дупката на щеката или отвора за наливане на масло. Това не винаги е възможно и трябва да сте много внимателни да не падне нещо от инструментите ви в двигателя.
 • Да източите излишното масло като отвиете пробката за масло на картера отдолу леко (вероятно автомобилът трябва да се повдигне, не лягайте под автомобила докато е на крик!). Има риск уплътнението на тапата да се повреди и да остане теч. Ако това стане и маслото е прясно - можете да източите всичкото масло в чист съд и да го налеете обратно с нова тапа, която типично струва няколко лева, но ако маслото е на няколко хиляди километра, е по-добре просто да бъде сменено с ново.
 • Да се обърнете към сервиз, който да направи някоя от тези операции вместо вас.

Ако не сте наливали сами масло в двигателя си и ако автомобилът ви няма индикатор за препълване на масло на таблото, може и да не разберете, че двигателят е препълнен веднага. Добра идея е сами да си проверявате нивото на маслото след смяна. Ако нивото е повече от 20% над максимума, вероятно има нужда да се обърне внимание.

Симптоми при препълване с масло

Ако сами си сменяте маслото, вероятно ще разберете на момента ако направите грешка и препълните двигателя. Но ако някой друг го е препълнил, това са симптоми, които могат да ви подскажат съществуването на проблема.

Типични симптоми при препълнен с масло двигател:

 • Теч на масло
 • Миризма на изгоряло моторно масло
 • Пушек от двигателния отсек
 • Сив или черен пушек от ауспуха
 • Необичайни звуци от двигателя

Много от тези симптоми могат да се припокриват и с други проблеми. Ако не сте сигурно от какво са - най-добре директно се обърнете към специалист.